Rebozo Sluitingsritueel

Afsluiting van jouw kraamtijd

In de meeste culturen wordt na 40 dagen of 6 weken de kraamperiode ceremonieel afgesloten. Moeders voelen zich dan doorgaans lichamelijk voldoende opgeknapt dat ze weer deel gaan nemen aan het sociale leven, weer aan het werk gaan en de draad oppakken van voor hun bevalling. Bij ons gebeurt dit vaak geruisloos en ongemerkt. Maar hoe fijn en voedend zou het zijn als we de zwangerschaps-, beval- en kraamperiode echt af kunnen sluiten met een ritueel? Op die manier kun je bewust de overgang markeren van de kleinere binnenwereld met uitsluitend zorg voor je baby en jezelf, naar de grote buitenwereld waarin deze zorg wordt geïntegreerd met je leven buitenshuis. Je kijkt terug op je zwangerschap, bevalling en kraamtijd en stapt gevoed, geëerd en vol vertrouwen in de volgende fase!

Deze ceremonie is geschikt vanaf ca. 6 weken na de bevalling, maar kan ook plaatsvinden in elke andere fase van het moederschap.

Deze ceremonie is ook passend voor vrouwen die rondom hun zwangerschap verlies hebben ervaren, of voor vrouwen die al veel langer geleden zijn bevallen. We overleggen waar jouw wensen liggen en wat voor jou kloppend is.

Parkeer- en/of reiskosten voor sessies aan huis zijn NIET inbegrepen buiten het postcodegebied van de behandelaar.

Rebozo Sluitingsritueel

De overgang van het in huis blijven naar weer naar buiten gaan, wordt in Mexico traditioneel gevierd door middel van het Mexicaanse Rebozo sluitingsritueel. Het Sluitingsritueel is een prachtig ritueel dat op emotioneel, fysiek en psychisch niveau alles wat nog een plekje wil krijgen tav de zwangerschap en/of bevalling de kans krijgt om te helen. Ook als deze periode voornamelijk positief ervaren is kan het ritueel ondersteunen in het hervinden van jezelf als vrouw. Naast het ritueel zijn er natuurlijk talloze manieren om ‘sluiting’ te krijgen, het unieke echter van dit ritueel is dat het alle niveaus met elkaar integreert. Hierdoor is het makkelijker tot de kern door te dringen en de periode van zwangerschap, bevalling en kraamtijd volledig af te sluiten. Energie komt dan weer terug en de vaak aanwezige overgevoeligheid neemt af.

De verschillende fasen van het ritueel

Het ruim 4 uur durende ritueel wordt gedragen door 2 vrouwen, die je begeleiden in de verschillende fasen die het ritueel kent.

We zijn er om jouw unieke bevalverhaal te doorhoren. We geven je samen een 4-handen massage om je te helpen aarden, ontspannen en je lichaam te eren. We nodigen je uit in een reinigend warm bad, waar je in een diepere laag mag zakken. We stoppen je toe onder een dikke laag dekens om alles wat je niet langer nodig hebt kwijt te raken zodat je kunt rusten in een zuiver innerlijk weten. We sluiten je lichaam in 6 stappen met de rebozo doeken, waarmee we symbolisch je transitie in het moederschap afsluiten. Na afloop hiervan mag je genieten van iets lekkers te eten en drinken. We ronden ten slotte het ritueel op zo’n wijze af dat jij voldaan de nieuwe fase van je moederschap in stapt.

Het ritueel wordt begeleid door 2 vrouwen die elkaar aanvoelen en -vullen. We weten daardoor een warme en omhullende ceremonie te verzorgen. We werken vanuit een diepe verbinding met elkaar, jou en het vrouw-zijn.

Goed om te weten

Deze ceremonie is geschikt vanaf ca. 6 weken na de bevalling, maar kan ook plaatsvinden in elke andere fase van het moederschap. We schenken tijdens het ritueel een verwarmende, zuiverende kruidenthee. Er is tussendoor altijd ruimte om je kindje te voeden. Het ritueel vindt plaats in jouw vertrouwde huis, mits je een bad hebt. Als dit niet zo is, kunnen we de ceremonie aanpassen door je een vaginaal stoombad of een voetenbad aan te bieden.

De vrouwen van ons collectief die samen of met een partner uit hun regio het Sluitingsritueel aanbieden, zullen in overleg met jou het tarief bepalen. Het kan zijn dat het tarief iets naar boven of beneden verschilt per behandelaar.

Achtergrond

Over de Rebozo doek

De rebozo komt oorspronkelijk uit Mexico. De rebozo is een met de hand geweven doek met franjes en heeft talrijke functies. Traditioneel wordt de rebozo voor elke cyclus in het leven gebruikt en kan de energie schoonmaken die je niet meer nodig hebt. In Mexico is het heel gebruikelijk om een rebozo te bezitten die onderdeel is van je leven en eigenlijk een soort verlenging van je armen en handen. De rebozo wordt overal voor gebruikt; van dagelijkse klusjes, als deken, als draagdoek, voor massage en nog veel meer. Een Mexicaanse vroedvrouw gebruikt de rebozo dagelijks met haar moeders in allerhande situaties. De Mexicaanse vroedvrouw Angelina Martinez Miranda heeft een grote invloed op hoe wij de rebozo nu gebruiken. Zij heeft haar liefdevolle kennis en ervaring in gulheid aan ons doorgegeven. Uiteraard respecteren we de oorspronkelijke traditie van werken met de rebozo en gaan hier zorgvuldig mee om.

Behandeling reserveren

Je kunt rechtstreeks met de behandelaar van jouw keuze contact opnemen via de pagina “Vind jouw behandelaar”. Bij haar kun je de prijs opvragen van haar losse behandeling of pakket!

Benader ons vóór je uitgerekende datum wanneer je één of meer behandelingen na je bevalling wilt reserveren. Stel ook gerust je vragen over onze behandelingen. Hoe eerder we weten wat jouw wensen zijn, hoe beter we jouw sessie(s) kunnen vormgeven en inplannen.

We komen aan huis of je bent welkom in de praktijkruimte van één van onze behandelaars! De meeste behandelaren werken binnen maximaal 45 minuten reistijd vanaf hun woonplaats. Voor behandelingen aan huis zijn reis- e/o parkeerkosten niet inbegrepen.

Alle behandelingen op een rijtje

Nourishing New Mama Plan

Een serie unieke kraamtijd behandelingen met helende massage, zachte buikverzorging, zorgzame rituelen, verwarmende thee en lekkernijen.

Losse Kraamtijd Massages

Laat je heerlijk verzorgen met één of meer van onze heilzame kraammassage behandelingen met zachte aanraking en liefdevolle warmte.

Bengkung Belly Binding

Een Bengkung Belly Bind geeft je een welkome liefdevolle omhulling van je buik- en bekkengebied, die je zowel fysiek als emotioneel ondersteunt.

Welkom Mama Ceremonie

Een bijzondere 3 uur durende behandeling bij je thuis als je onlangs bent bevallen en de nieuwe rol die je nu aanneemt wilt vieren.

Rebozo Sluitingsritueel

Sluit jouw zwangerschaps-, beval- en kraamperiode af met een prachtige ceremonie die op emotioneel, fysiek en psychisch niveau alles wat nog een plekje wil krijgen t.a.v.de zwangerschap en/of bevalling de kans geeft om te helen.

"Ik heb het Rebozo Sluitingsritueel als zeer helend ervaren, het gehele ritueel en zeker de inwikkeling in doeken waren voor mij een verwelkoming in het moederschap. Liefdevol en “sacred” zijn de woorden die bij mij opkomen als ik eraan terug denk. Ik luister nog vaak naar het liedje om me te herinneren aan die ochtend, die een heel speciaal plekje in mijn hart heeft. Nogmaals heel veel dank! Ik zal jullie zeker aanbevelen bij vriendinnen die net bevallen zijn en wie weet zie ik jullie in de toekomst nog eens! :-)"

- Dorrit over het Rebozo Sluitingsritueel

"Ik mocht gaan liggen. Overal warme doeken, de kachel naast me met vuur. Ik merkte op dat Justina en Marjanne zich afstemden op elkaar en op mij. Vervolgens voelde ik een intense warmte van 4 knetterhete en zachte handen. Ontroering. Diep, diep de ontspanning in, loslaten en overgave."

- Mirjam over het Rebozo Sluitingsritueel

"Het sluitingsritueel bracht me de afsluiting van alle vier mijn zwangerschappen, geboortes en kraamperiodes. Met dit zo bewust doen, maakte ik de transitie naar het verwelkomen van een nieuwe periode in mijn leven als vrouw; er ontstond zoveel nieuwe zachte kracht! "

- Adisti over het Rebozo Sluitingsritueel

Vanuit ons blog