rebozo sluitingsritueel

Afronden van je kraamperiode

In de meeste culturen is na 40 dagen of 6 weken de kraamperiode afgesloten en maken vrouwen de overgang meer naar buiten. Zij voelen zich doorgaans lichamelijk zo opgeknapt dat ze weer meer deel gaan nemen aan het sociale leven, aan het werk gaan en de draad weer oppakken.

Soms gaat dit geruisloos en ongemerkt. Maar hoe fijn en voedend zou het zijn als we de zwangerschaps-, beval- en kraamperiode echt af kunnen sluiten met een ceremonie of sluitingsritueel?

Op die manier kun je bewust de overgang markeren van de kleinere binnenwereld met uitsluitend zorg voor je baby en jezelf, naar de grote buitenwereld waarin deze zorg (die de basis vormt van je moederschap)​ wordt geïntegreerd met je leven buitenshuis.

Je kijkt bij een sluitingsriteel terug op je zwangerschap, bevalling en kraamtijd en stapt gevoed, geëerd en vol vertrouwen in de volgende fase!

Deze ceremonie is ook zeer geschikt voor vrouwen die een miskraam, abortus of stille geboorte hebben ervaren,

of voor vrouwen die al veel langer geleden zijn bevallen.

De overgang van het in huis blijven naar weer naar buiten gaan, wordt in Mexico traditioneel gevierd door middel van het Mexicaans Rebozo Sluitingsritueel. Het Sluitingsritueel is een prachtige ceremonie die op emotioneel, fysiek en psychisch niveau alles wat nog een plekje wil krijgen tav de zwangerschap en/of bevalling de kans geeft om te helen.

Uniek ritueel

Ook als deze periode voornamelijk positief ervaren is, kan het ritueel ondersteunen in het hervinden van jezelf als vrouw. Naast het ritueel zijn er natuurlijk talloze manieren om ‘sluiting’ te krijgen, het unieke echter van dit ritueel is dat het alle niveaus met elkaar integreert. Hierdoor is het makkelijker tot de kern door te dringen en de periode van zwangerschap, bevalling en kraamtijd volledig af te sluiten. Energie komt dan weer terug en de vaak aanwezige overgevoeligheid neemt af.

De ceremonie wordt gedragen door Adisti Sterk en Mirjam Heemskerk, die je begeleiden in de verschillende fasen die het ritueel kent. Wij voelen en vullen elkaar zeer goed aan waardoor we een warme en omhullende ceremonie verzorgen. We werken vanuit een diepe verbinding met elkaar, jou en het vrouw-zijn.

Hoe verloopt het sluitingsritueel?

We zijn er om jouw unieke bevalverhaal te doorhoren. Samen geven we je een 4-handen massage om je te helpen aarden, ontspannen en je lichaam te eren. Vervolgens nodigen we je uit in een reinigend warm bad, waar je in een diepere laag mag zakken. Dan stoppen we je toe onder een dikke laag dekens om alles wat je niet langer nodig hebt kwijt te raken zodat je kunt rusten in een zuiver innerlijk weten. We sluiten je lichaam in 7 stappen met de rebozo doeken, waarmee we symbolisch je prille moederschap afsluiten. Tenslotte ronden we de ceremonie op zo’n wijze af dat jij voldaan de nieuwe fase van je moederschap in stapt. Na afloop hiervan mag je genieten van iets lekkers te eten en drinken.

De intentie van het ritueel:

  • Jij staat helemaal centraal
  • Het verhaal over je zwangerschap, bevalling en kraamtijd delen, verwerken en vieren
  • Je veranderde lichaam omarmen, koesteren en eren
  • Diepe ontspanning en reiniging
  • Verbinden met je innerlijke vrouwelijke bron
  • Afsluiten van de eerste fase van het moederschap
  • Ondersteuning om de overgang van binnen naar buiten te maken
  • Vieren en bezegelen van je moederschap

Deze ceremonie is geschikt vanaf ca. 6 weken na de bevalling, maar kan ook plaatsvinden in elke andere fase van het moederschap. We schenken tijdens het ritueel een verwarmende, zuiverende kruidenthee. Er is tussendoor altijd ruimte om je kindje te voeden. Het ritueel vindt plaats in jouw vertrouwde huis, mits je een bad hebt. Als dit niet zo is, ga dan op zoek naar een voor jou prettig huis waar we gebruik kunnen maken van het bad.

€ 400,- (reis- e/o parkeerkosten zijn NIET inbegrepen)

*zorg er ajb voor dat er tijdens het ritueel nog iemand aanwezig is om voor je baby te zorgen, zodat we jou de best mogelijke aandacht kunnen geven! Voeden is wel altijd tussendoor mogelijk.

De Rebozo

De rebozo komt oorspronkelijk uit Mexico. Een rebozo is een met de hand geweven katoenen doek met franjes en heeft talrijke functies. Traditioneel wordt de rebozo voor elke cyclus in het leven gebruikt en kan de energie schoonmaken die je niet meer nodig hebt.

In Mexico is het heel gebruikelijk om een rebozo te bezitten die onderdeel is van je leven. Eigenlijk fungeert de rebozo als een soort verlenging van je armen en handen. De rebozo wordt overal voor gebruikt; van dagelijkse klusjes, als deken, als draagdoek, voor massage en nog veel meer.

Een Mexicaanse vroedvrouw gebruikt de rebozo dagelijks met haar moeders in allerhande situaties. Vroedvrouw Angelina Martinez Miranda heeft een grote invloed op hoe we de rebozo nu gebruiken. Uiteraard respecteren we de oorspronkelijke traditie van werken met de rebozo en gaan hier zorgvuldig mee om.

Ik heb het Rebozo Sluitingsritueel als zeer helend ervaren, het gehele ritueel en zeker de inwikkeling in doeken waren voor mij een verwelkoming in het moederschap. Liefdevol en “sacred” zijn de woorden die bij mij opkomen.